Nieuws en Discussie


Pitch - zondag 8 oktober 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Op 5 oktober jl. mocht ondergetekende als voorzitter van de Dorpsraad Petten plaats nemen aan de (half)ronde tafel van de Thorbeckezaal in het gebouw van de Tweede Kamer voor een zitting met de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu over het Kustpact. In een pitch van twee minuten mocht uw voorzitter de problematiek schetsen waar ons geliefde dorp Petten zich nu al ruim twee jaar voor geplaatst ziet sinds het vaststellen van de Structuurvisie Petten vanwege het ingediende beroepschrift bij de Raad van State door vereniging HZL. Tot een week voor deze bijeenkomst mocht de Dorpsraad in een zgn. "position paper” laten zien in welke situatie het dorp Petten zich bevindt als het om de uitwerking van het met de Minister afgesloten landelijke Kustpact gaat. Aangezien wij als Pettemers inmiddels 16! jaar op de zo broodnodige economische recreatieve impuls voor ons dorp wachten heeft de Dorpsraad gepleit voor een status aparte m.b.t. het Kustpact dat in 2016 is vastgesteld. Hieronder treft U de tekst van de pitch aan, gevolgd door het ingediende position paper. 

 

Voorzitter, leden van de commissie, dames en heren, 

 

Pettemers groeien op met de zee en leven temidden van de natuur. Pettemers zijn stoer, bescheiden en niet veeleisend. Ze houden van hun dorp en hebben slechts één wens: Een leefbaar dorp met een kleine middenstand, een school en een aantal basisvoorzieningen ……… dan zijn ze gelukkig. 

 

Eind vorige eeuw was Petten een sterk verouderde badplaats zonder verblijfsrecreatie. 

In 1997 organiseerde de toenmalige gemeente Zijpe i.s.m. de provincie N-H, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap het symposium "Toekomstige Kustontwikkeling Kijk op de Kust.”De inzending van de Grontmij won de publieksprijs met het ontwerp " Red, Yellow and Blue” dat uitging van een zeewaartse uitbouw van de kust met zand, een krachtige economische impuls voor het achterland en een zee jachthaven bij Petten. Dit plan zou voor de gemeenteraad als inspiratie dienen voor verdere planontwikkeling i.h.k.v. de opwaardering van Petten tot een volwaardige badplaats. 

 

In 2003 werd de Hondsbossche en Pettemer Zeewering als een prioritaire Zwakke Schakel aangemerkt. Het beleid voor de versterking van een Zwakke Schakel kent een dubbeldoelstelling, nl.: verbetering van de veiligheid en de ruimtelijke kwaliteit. Na een lang traject van planvorming en inspraak werd uiteindelijk gekozen voor zeewaartse kustverdediging met zand. De twee andere opties waren: Een verhoging van de dijk met 4 meter, waarvoor twee straten met huizen gesloopt zouden moeten worden of voorwaartse kustversterking in combinatie met een overslagdijk, waarbij minder huizen gesloopt behoefden te worden. 

 

Voor de upgrading van Petten tot een badplaats van allure met verblijfsrecreatie kwam alles toen samen. De nieuwe fusiegemeente Schagen stelde op 25 maart 2015 de Structuurvisie Petten vast waarin projecten voor de opwaardering van het dorp binnendijks zijn opgenomen. Deze projecten zijn nauw verbonden met de strandrecreatie zoals die is vormgegeven in het Bestemmingsplan Kustzone Petten dat de gemeenteraad op 15 december 2015 heeft vastgesteld. De Pettemers verkeerden in een jubelstemming omdat het licht voor een toekomstbestendig leefbaar Petten na 14 jaar van plannenmakerij nu eindelijk op groen ging. 

 

Nu we twee jaar verder zijn kunnen we constateren dat de kust op kracht is; de natuur is versterkt en er een prachtig nieuw natuurgebied genaamd De Hondsbossche Duinen is gecreëerd, maar dat de derde poot van Kust op Kracht, nl. de verblijfsrecreatie voor de zo broodnodige economische recreatieve impuls er tot op heden niet is gekomen vanwege een beroepschrift dat bij de Raad van State ligt. 

 

We zijn hier vandaag bijeen om te spreken over het Kustpact, maar de Dorpsraad Petten hoopt middels het schetsen van de voorgeschiedenis voor de upgrading van het dorp Petten U ervan te kunnen overtuigen dat de strandrecreatie m.b.t. het vaststellen van de kustzonering hierin een status aparte inneemt. Als er nl. nog meer middenstand gaat sluiten moeten de Pettemers voor elk wissewasje in de auto stappen om in hun basisbehoeften te voorzien en U wilt niet weten voor hoeveel stikstofdepositie dit gaat zorgen! 

 

Beste dorpsgenoten; we kunnen onder de gegeven omstandigheden helaas niets anders doen dan de kalmte bewaren en wachten totdat het Europese Hof van Justitie een antwoord heeft gegeven op de daar door de Raad van State neergelegde vragen. Een voor velen frustrerende gang van zaken, maar we leven in een democratie met bijbehorende rechtsgang die zijn beloop moet hebben. Daarom komt het goed uit dat het komend weekend kermis is in ons geliefde dorp Petten. Een moment om met een drankje en een dansje alle problematiek even te vergeten en je onder te dompelen in de gezelligheid van het samenzijn. Veel plezier gewenst! 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 14 + 2 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >