Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 13-06-2017 - maandag 12 juni 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Aangezien de redactie en alle medewerkers van De Sportflits gaan genieten van een welverdiende vakantie is dit het laatste stukje voor de media van de Dorpsraad; een vereniging die zich naast strandrecreatie met nog een heel aantal onderwerpen bezighoudt waarover ik U iets meer ga vertellen. 

Vrijdag 9 juni jl. mocht de voorzitter van de Dorpsraad deelnemen aan een werkconferentie in Zee & Zo en 16 studenten van drie universiteiten uit Texas en tien van de VU en de TU Delft toespreken. Een geweldige ervaring, omdat ik aan mocht geven welke wensen er bij de Pettemers leefden voordat het wereldwijd aandacht trekkende project De Hondsbossche Duinen werd gerealiseerd. Daarbij heb ik o.a. het idee van een haven voor de pleziervaart opnieuw naar voren gebracht en laat nu het ontwerp "Pleasure Port Petten” winnen. 

De studenten mochten mij tijdens de ontwerpfase bevragen en het was ontzettend inspirerend om met deze geïnteresseerde jonge mensen vanuit verschillende vakdisciplines in gesprek te gaan. Het bruiste op deze regenachtige dag van de creativiteit in strandpaviljoen Zee & Zo. 

 

Op 1 juni jl. hebben wethouder Jelle Beemsterboer en ondergetekende een gesprek gevoerd met Commissaris der Koning de heer Johan Remkes over de gevolgen van de ontstane vertraging m.b.t. de uitvoering van de Structuurvisie Petten vanwege het beroepschrift van HZL tegen het Bestemmingsplan Kustzone Petten dat bij de Raad van State ligt. Dit bezoek vloeide voort uit een interview met ondergetekende tijdens de uitreiking van de Culturele Prijs N-H op 19 april jl. in Zee & Zo waarin ik deze problematiek onder de aandacht van de Commissaris heb gebracht en hij mij vervolgens uitnodigde voor een gesprek. De heer Remkes heeft aandachtig geluisterd en begreep onze zorgen, temeer daar deze derde pijler van het project Kust op Kracht uiteraard niet voor niets vanaf de start in overleg met de provincie N-H is overlegd en uiteindelijk in beleid is vastgelegd. 

Voor de Statenvergadering over de nog vast te stellen Zoneringsnota voor de kust door de provincie N-H is dit gesprek met de Commissaris nuttig geweest, evenals de gesprekken met Statenleden van het CDA en de PvdA over dit onderwerp waar de voorzitter van de Dorpsraad was uitgenodigd om het verhaal van ons zo geliefde dorp Petten te vertellen. 

 

Iets anders is dat de Dorpsraad nogal eens aangesproken wordt over zaken m.b.t. onderhoud in het openbaar gebied. Hier hoort de volgende verklaring bij: 

Na de fusie van de gemeentes Schagen, Zijpe en Harenkarspel moesten er drie diensten Openbaar Gebied samengaan met elk een eigen budget. Toen deze drie budgetten opgeteld waren bleek dit bedrag zo’n substantieel onderdeel van de nieuwe gemeentebegroting uit te maken, dat er bij handhaving onvoldoende financiële middelen voor de overige sectoren beschikbaar zouden zijn. Daarom is er een fikse bezuinigingsoperatie doorgevoerd m.b.t. de dienst Openbaar Gebied. Wel is toen gelijk het streven uitgesproken om op termijn weer toe te groeien naar de oude situatie qua onderhoud, zodat er jaarlijks een bedrag aan het budget 

wordt toegevoegd. Dit verklaart dus waarom niet alle zaken er zo bijstaan als U graag zou willen en waarom de Dorpsraad niet al uw wensen naar genoegen op kan lossen en hier begrip voor vraagt. Zo heeft de Dorpsraad het verzoek om een eenvoudig bruggetje over de Singel gelijk na onze ALV aangekaart bij de gemeente, evenals het laatste stukje schelpenpad rond de tankvallen te vervangen door het nieuwe materiaal, maar beide onderwerpen zijn in de wachtstand gezet i.v.m. het ontbreken van de bijbehorende financiële middelen. 

 

Aangezien er misverstanden zijn ontstaan over ons bezwaar tegen de zendmast van T-mobile op Camping Corfwater even het volgende ter verduidelijking: 

Ons bezwaar richt zich om drie redenen tegen deze locatie: Ten eerste staat deze massieve, witte mast exact in de zichtlijn van het prachtige Panoramaduin en dit is verre van fraai. Ten tweede staat deze mast op de verkeerde locatie als de plannen uit de Structuurvisie Petten voor Camping Corfwater uitgevoerd gaan worden. Vanuit de Ir.v.d. Banstraat komt er dan nl. een directe verbinding voor fietsers en voetgangers met het nieuwe gebied De Hondsbossche Duinen over de camping en de zendmast staat precies op deze locatie. En ten derde is het een algemeen aangenomen feit dat zendmaststraling gevolgen kan hebben voor de gezondheid. 

Om die reden heeft elk land blootstellinglimieten vastgesteld die er voor moeten zorgen dat burgers niet aan meer straling worden blootgesteld dan verantwoord is voor de gezondheid. 

Dit noemen we het "voorzorgsbeginsel” en in Nederland is de afstand tussen een woning en een zendmast vastgesteld op minimaal 400 meter. Als U bedenkt dat deze mast op een camping staat waar honderden mensen langere tijd verblijven en waar heel wat seizoenplaatsen zijn lijkt ons dit een ongewenste ontwikkeling. Bovendien bevinden zich in deze straal van 400 meter ook de nodige permanente woningen. De Dorpsraad zou deze mast graag verplaatst zien naar een andere locatie, temeer daar deze mast een beduidend sterkere straling uitzendt dan de hiervoor op het terrein staande doorzichtige zendmast. Dit derde argument weegt het zwaarste. Het bestuur begrijpt dat een leven zonder zendmasten in de openbare ruimte anno 2017 ondenkbaar is, maar gaat er tevens vanuit dat de cirkel van 400 meter niet voor niets is vastgesteld. 

 

Op 11 juli a.s. houdt de Dorpsraad haar laatste bestuursvergadering, maar voor het zover is hopen wij U nog in grote getale te treffen op 20 juni a.s. in het Cultureel Centrum (kerkje) aan ons vernieuwde dorpsplein met de inmiddels wit geschilderde panden, die het plein een aanmerkelijk fraaier aan gezicht hebben gegeven. Daar is wethouder Jelle Beemsterboer aanwezig om uw mening te vernemen over het onderwerp kustzonering. Uiteraard gaat deze avond over de vraag waar wel en waar vooral geen bebouwing moet worden toegestaan. 

De bijeenkomst begint om 19.30 uur en het is gewenst om U aan te melden voor 13 juni bij event@schagen.nl en voor meer informatie kunt U contact opnemen met Ruurt Geskes via 0224-210400 of per mail ruurt.geskes@schagen.nl 

 

Rest mij nog U namens de Dorpsraad alvast een prettige vakantie te wensen en U hartelijk te bedanken voor het lezen van de stukjes voor de media, omdat deze de schakel vormen tussen de Pettemers en de Dorpsraad. Ook al bestaat er verschil van opvatting in het dorp over het onderwerp strandrecreatie; we leven hier wel met z’n allen, vormen samen de bevolking van ons zo geliefde dorp Petten en zullen er met elkaar iets van moeten maken; hoe moeilijk dit soms ook is, maar we hebben één ding gemeen: We houden van ons dorp! 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 6 + 4 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >