Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 30-05-2017 - maandag 29 mei 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Op 21 februari 2017 heeft minister Schultz van Haegen het Kustpact ondertekend samen met de partijen die bij de bescherming en ontwikkeling van de Nederlandse kust betrokken zijn. 

De unieke waarden van de Nederlandse kust, met de openheid en rust, de recreatie, de voorzieningen en de variatie worden hierin beschreven en de betrokken partijen hebben afgesproken deze waarden te beschermen en te komen tot een goede balans tussen bescherming en ontwikkeling van de Nederlandse kust in brede zin, waarbij de kust niet "op slot" wordt gezet. Er worden zones aangewezen m.b.t. het strand, de duinen en gebieden landinwaarts, waar géén nieuwe recreatieve bebouwing is toegestaan, waar wél en waar onder voorwaarden. De provincies hebben de opdracht gekregen deze zonering i.o.m. de betrokken partijen nader uit te werken in beleid en regelgeving. 

 

In juli wordt van wethouder Jelle Beemsterboer verwacht dat hij de visie van de gemeente Schagen m.b.t. de nadere invulling van de kustzonering bij de provincie neer kan leggen. 

Om alle partijen de kans te geven om op lokaal niveau hun zegje te doen organiseert de gemeente binnenkort een 4-tal avonden waarop de wethouder de kustdorpen bezoekt om van de inwoners te vernemen wat zij met het onderwerp strandrecreatie in hun dorp willen. Voor ons geliefde dorp Petten is dit uiteraard geen open vraag, aangezien de gemeenteraad op 15 december 2015 het Bestemmingsplan Kustzone Petten reeds op democratische wijze heeft vastgesteld. Het mag inmiddels bekend verondersteld worden dat hierin ruimte wordt geboden vanwege de 7 km. nieuw strand die tussen Petten en Camperduin is gecreëerd voor de komst van twee nieuwe strandpaviljoens en een sanitair gebouw, een cluster van 30 en 50 strandhuisjes en vijf beachhouses. Zoals ook bekend mag worden verondersteld is vereniging Het Zijper Landschap ( HZL ) hiertegen in beroep gegaan bij de Raad van State. Dit rechtscollege heeft de gemeente laten weten dat zij m.b.t. de PAS en de Vogelhabitatrichtlijn een aantal prejudiciële vragen bij het Europese Hof van Justitie voor wilde leggen. Deze vragen zijn echter pas op 17 mei jl. officieel gesteld en de Raad van State hoopt hier middels een spoedbehandeling vóór 1 juli 2018 een antwoord op te ontvangen. Anderzijds hebben de natuurorganisaties Landschap N-H, Natuurmonumenten en PWN in overleg met Waternet en Staatsbosbeheer hun zoneringvisie voor de kust neergelegd, waarin voor Petten paviljoens en strandhuisjes, maar geen jaarrond beachhouses zijn opgenomen. Voor uw beeldvorming m.b.t. strandrecreatie in ons geliefde kustdorp Petten is het misschien goed om de afspraken die gemaakt zijn in het kader van Kust op Kracht nog eens op een rijtje te zetten: 1) De kust versterken; 2) De natuur versterken en uitbreiden en 3) De recreatie en het toerisme een economische impuls geven. 

Punt 1 is gerealiseerd middels de keuze van voorwaartse kustverdediging; punt 2 is vorm gegeven door de aanleg van het prachtige, nieuwe natuurgebied De Hondsbossche Duinen, dat De Pettemerduinen en Het Camperduin verbindt en punt 3 ………….? Het moge duidelijk zijn dat Kust op Kracht een drieledig doel dient, waarvan de laatste pijler nog steeds op invulling wacht en we het hier hebben over vastgesteld beleid. Dan is het buitengewoon triest te moeten constateren dat in 2017 het tweede zomerseizoen verstrijkt zonder dat invulling is gegeven aan deze voor Petten als badplaats zo onontbeerlijke economische impuls. Een impuls, die uiteraard de eigen inwoners voor wat betreft het behoud van de nog aanwezige middenstand en voorzieningen alleen maar ten goede zou kunnen komen en de leefbaarheid in Petten voor de toekomst kan garanderen. 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 14 + vijf = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >