Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 11-04-2017 herplaatsing website - maandag 15 mei 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Op 19 april a.s. wordt in Zee & Zo de Culturele Prijs Noord-Holland uitgereikt aan het project Kust op Kracht door de Commissaris van de Koning, de heer Johan Remkes, die voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland is. De natuurorganisaties Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ontvangen de prijs omdat mede door hun inzet extra natuur is gerealiseerd in de vorm van De Hondsbossche Duinen, het nieuwe Kustlandschap tussen Petten en Camperduin. De volgende passage is afkomstig uit het juryrapport: " De eeuwenlange strijd tegen het water is met dit unieke kustversterkingsproject in een nieuwe fase gebracht. Een knap staaltje Hollands vernuft en vakmanschap, maar ook een krachtig voorbeeld van maatschappelijke vitaliteit.” 

Op 18 september 2013 hebben Provinciale Staten goedkeuring verleend aan het programma Ruimtelijke Kwaliteit Zwakke Schakels N-H en voor de uitvoering hiervan financiële middelen beschikbaar gesteld uit het Uitvoeringsprogramma Kust. De doelstelling van Zwakke Schakels was tweeledig: 

1) Het versterken van de te verbeteren kustvakken, die voor een periode van 50 jaar voldoen aan de wettelijke veiligheidsnorm. 

2) Het handhaven en versterken van de ruimtelijke kwaliteit met nadruk op natuur, landschap, cultuurhistorie, recreatie en toerisme, bereikbaarheid en woon- en leefmilieu. 

Als we kijken naar het resultaat van dit megaproject dat 400 voetbalvelden aan nieuw land heeft opgeleverd kunnen we het volgende constateren: 

Er is een fantastisch stuk natuur gecreëerd, aangezien de strandsuppletie is aangesloten op de huidige duinen van Natura-2000 gebied Zwanenwater & De Pettemerduinen en op de Schoorlse Duinen. De eerste duinenrij wordt geclassificeerd als habitattype (H2120). Kenmerkend voor deze z.g.n. witte duinen is de dynamiek en de regelmatige overstuiving van zand. Dit nieuw aangelegde duin kan zich zeer snel ontwikkelen tot "wit duin” doordat de vegetatie van witte duinen een pionierskarakter heeft en dus geen lange ontwikkelingstijd vergt (binnen 2 à 3 jaar). De strandsuppletie heeft permanent een positief effect, omdat de duinenrij tussen het Camperduin en het Zwanenwater als het ware wordt hersteld. Zo zal het voor soorten makkelijk migreren zijn en kunnen zaden makkelijk worden verspreid. Dit nieuwe witte duin zou daarmee een positieve bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de stikstofuitstoot in het milieu, aangezien verstuiving één van de vijf beheermaatregelen is om aan deze doelstelling te werken. Beste dorpsgenoten; het bovenstaande mag misschien droge kost zijn om te lezen, maar kan wel van belang zijn i.h.k.v. de beroepszaak bij de Raad van State, aangezien deze over stikstofuitstoot gaat. 

Ondergetekende heeft verschillende filmpjes bekeken over dit fantastische project en alle sprekers die daarin aan het woord komen hebben het over de unieke kans die het biedt om een drieledige doelstelling te realiseren, nl. 1) kustversterking; 2) het creëren van natuur en 3) een economische impuls voor recreatie en toerisme. Wel; de kust is op kracht en er ligt een uniek nieuw natuurgebied. Het wachten is dus op de uitvoering van die belangrijke derde pijler uit dit prijswinnende project, nl. de voor ons geliefde dorp Petten door velen, maar uiteraard niet door iedereen zo verlangde strandrecreatie. Het bestuur van de Dorpsraad buigt zich in de bestuursvergadering van 11 april a.s. over de inhoud van de enquete die na Pasen over de strandrecreatie op verzoek van de aanwezigen op de ALV van 28 maart jl.gehouden zal worden. 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 11 + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >