Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 16-05-2017 - maandag 15 mei 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

Het Eurovisie Songfestival is al jarenlang een geweldig spektakel waar tot op heden bij nogal wat inzendingen vooral het showelement een rol van betekenis speelde; zeker sinds de komst van de Oost-Europese landen. Dan is het verheugend dat dit jaar een heel klein, gevoelig liedje gezongen door een kwetsbare Portugese jongeman heeft gewonnen. Dat geeft de hang van mensen naar echtheid, oprechtheid en naturel zijn aan in een wereld van verandering en onzekerheid waarin wij thans leven. Een wereld waarin de technologie een hoofdrol speelt en een wereld waarin de president van nog altijd één van de machtigste landen ter wereld zijn belangrijke functie voornamelijk twitterend vormgeeft en veel niet is wat het lijkt. In die wereld moeten wij ons met elkaar zien te handhaven, of we willen of niet. Smartphones en i-phones hebben de plaats ingenomen van het contact van mens tot mens en tegenwoordig moet je er op bedacht zijn dat je overal gefotografeerd of gefilmd kunt worden en jezelf terug kunt zien op you tube. In deze wereld waarin gigantische datastromen getransporteerd moeten worden vallen zendmasten niet meer weg te denken. 

 

Dinsdag jl. hebben Eric Stam en ondergetekende een gesprek op het gemeentehuis gehad n.a.v. het door de Dorpsraad ingediende bezwaarschrift over de in het landschap wel zeer opvallende massieve witte zendmast die ter vervanging van de bestaande doorzichtige zendmast door T-mobile illegaal is geplaatst op Camping Corfwater. Volgens het bestemmingsplan mag een paar meter van deze locatie een zendmast staan. Toen dit bestemmingsplan werd vastgesteld was de Structuurvisie Petten echter nog niet vastgesteld en in uitvoering en zo kan het dus gebeuren dat deze zeer opvallende massieve zendmast exact in de zichtlijn van het prachtige Panoramaduin is geplaatst. Dat is punt één en punt twee is dat het een algemeen aangenomen feit is dat zendmaststraling gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Daarom heeft elk land o.g.v. het voorzorgsbeginsel blootstellinglimieten vastgesteld die ervoor moeten zorgen dat hun burgers niet aan meer straling worden blootgesteld dan verantwoord is voor de gezondheid. Nederland heeft één van de hoogste blootstellinglimieten wereldwijd. Hierbij is alleen uitgegaan van het opwarmende effect dat straling heeft en zijn andere biologische effecten, zoals hormonale veranderingen die al bij veel lagere blootstellinghoeveelheden kunnen optreden niet meegenomen. Welke factoren bepalen nu de hoeveelheid straling? 

1) De richting van de zendmast; 

2) Hoe "hard” de zendmast straalt; 

3) Het soort zendmast; 

4) De hoogte van de zendmast; 

5) De hoeveelheid straling die door tussenliggende "obstakels” wordt weggenomen. 

6) Het tijdstip: hoe meer vraag des te harder de mast straalt. 

Om bovenstaande redenen heeft de Dorpsraad gevraagd de zendmast te verplaatsen naar een andere locatie waar geen mensen in de directe omgeving wonen of verblijven. Dit is echter niet mogelijk aangezien voor de wet m.b.t. het plaatsen van zendmasten alleen het bestemmingsplan geldt en aan het voorzorgsbeginsel voorbij wordt gegaan. Toch wordt ondertussen blijkbaar wel aangenomen dat straling gevolgen kan hebben voor de gezondheid, aangezien er onderzoek wordt gedaan naar een mobiel netwerk met veel lagere stralingswaar- 

den dat reeds in Salzburg in Duitsland is geplaatst. Ook in Nederland heeft Dr. Wouter Deutz hier voor het RIVM onderzoek naar gedaan. Ten gemeentehuize gaat op verzoek van de Dorpsraad nog een gesprek plaatsvinden waarbij T-mobile ook aanwezig is. O.g.v. de ons inmiddels bekende gegevens schatten wij onze kans op verplaatsing van de zendmast niet al te hoog in, maar we willen deze poging toch ondernemen omdat wij als Dorpsraad staan voor het belang van de inwoners uit ons zo geliefde dorp Petten. 

 

Iets anders is de opwaardering van het gebied rond de tankvallen. De gemaakte kunstduintjes en de prachtige nieuwe vissteiger moesten dit stukje Petten helemaal af maken, maar helaas is er een kink in de kabel gekomen omdat het nu niet de juiste tijd bleek om helmgras te planten. 

De duintjes oefenden in hun huidige kwetsbare staat een grote kracht uit op jongelui met brommers om er overheen te rijden; kinderen gingen er op spelen en ook voor honden en katten lijkt dit een geliefde plek. Inmiddels is er wel handmatig zaad gestrooid, maar veel narigheid had voorkomen kunnen worden door gelijk een bordje te plaatsen zoals onlangs is gebeurd met de tekst : Net ingezaaid; niet betreden, opdat iedereen deze nieuwe aanwinst van Petten hopelijk met rust laat. 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam drie + 14 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >