Nieuws en Discussie


Stukje Sportflits 25-04-2017 - maandag 24 april 2017

Beste dorpsgenoten, 

 

De afgelopen week was er één van overleg voor de Dorpsraad. Op 18 april jl. zat ondergetekende op een werkatelier georganiseerd door de provincie N-H getiteld: 

Toekomstperspectief Noord-Hollandse Noordzeekust "Ruimte voor rust en reuring.” 

Voor het nieuwe gebied "De Hondsbossche Duinen” dat in ontwikkeling is ziet de provincie N-H een uitgebalanceerde programmering in de vorm van een gezamenlijk strandproduct, gericht op maximaal sociaal-economische meerwaarde voor Camperduin en Petten als een uitdaging. Het is de bedoeling dat De Putten hierin een natuurbestemming krijgt. Zo kunnen natuur en recreatie dit prachtige gebied gezamenlijk versterken en ervoor zorgen dat Petten in economisch opzicht meedeelt in de kwaliteitsimpuls van de kustversterking. Samen met het conceptvoorstel voor de kustzonering zoals neergelegd door Landschap N-H, Natuurmonumenten en PWN i.s.m. Staatsbosbeheer is helder dat er o.g.v. de gemaakte afspraken een stuk strandrecreatie bij Petten komt. Aangezien er nog een vervolgbijeenkomst voor de ontwikkelingen in de binnenduinrand op deze conferentie wordt gehouden, is het vaststellen van het provinciaal beleid voor de kustzonering over de zomer heen getild. Hiermee is de noodzaak voor het houden van een enquete op dit moment minder urgent, mede gezien het gegeven dat de vraag op grond van de aangeleverde beleidsvoorstellen en gemaakte afspraken niet zozeer is of er strandrecreatie bij Petten komt maar meer wanneer. 

 

De enige reden waarom dit niet zal gaan gebeuren hangt samen met de beschikbare ontwikkelingsruimte voor stikstofdepositie die tot 2018 voor de duingebieden in de Noordkop volledig is uitgegeven. Dit geeft hoop voor het jaar 2018, maar om nu als Dorpsraad die zich inzet voor de leefbaarheid van ons zo geliefde dorp Petten werkeloos toe te zien hoe ook het komend zomerseizoen verloren zal zijn voor de strandrecreatie is een brug te ver. Daarom doet het bestuur haar uiterste best om dit niet te laten gebeuren en aangezien je een broedende vogel niet moet storen hopen wij dat U er begrip voor heeft dat hier op dit moment geen nadere mededelingen in het belang van de zaak over worden gedaan. 

 

Een aardige opsteker in dit verband is overigens wel dat de problematiek van Petten onder de aandacht is gebracht van de Commissaris der Koning, de heer Johan Remkes, die op 19 april jl. in Zee & Zo de Culturele Prijs N-H uitreikte aan de natuurorganisaties die Kust op Kracht mede vorm hebben gegeven middels De Hondsbossche Duinen. Op deze feestelijke bijeenkomst werd de voorzitter van de Dorpsraad totaal onverwacht geïnterviewd en heeft daarom de gelegenheid maar te baat genomen om te wijzen op het feit dat naast de kustversterking en het creëren en versterken van de natuur het dorp Petten nog met smart wacht op de uitvoering van de derde pijler van Kust op Kracht, nl. de toegezegde economische impuls in de vorm van strandrecreatie. In zijn toespraak reageerde de heer Remkes op dit appèl en zei dat hij door het dorp was gereden en begreep wat de voorzitter van de Dorpsraad bedoelde en nodigde ons samen met de gemeente uit voor een gesprek over de ontstane situatie. Zo kreeg deze bijeenkomst waarin de Commissaris der Koning tijdens een wandeling naar het Panoramaduin een informatiepaneel onthulde en waarop we werden verrast door inspirerende teksten van polderwachter Marcel Bleekendaal nog een extra feestelijk tintje. 

 

Ook was de Dorpsraad op 18 april jl. aanwezig bij het Burenoverleg om input te leveren over zaken die spelen rond de eventueel nieuw te bouwen reactor Pallas als opvolger van de aan het einde van zijn levensduur zijnde HFR, waarvoor omtrent eind dit jaar of begin volgend jaar het sein go/no go zal worden gegeven. Pallas is tevens één van de partijen die deelneemt aan de besprekingen over het Ontdekkingscentrum dat rondom Zand tegen Zee gecreëerd zal gaan worden en voortgekomen is uit het project Identity Matching over het DNA van Petten. De Dorpsraad heeft ervoor gepleit om naast de geschiedenis van de kustversterking en uitleg over de activiteiten die op de Onderzoeks Locatie Petten plaatsvinden ook de geschiedenis van het dorp Petten voor de bezoekers aanschouwelijk te maken, aangezien ons zo geliefde dorp een bijzonder verleden heeft. 

 

Met hartelijke groet, namens de Dorpsraad Joke Kruit.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 0 + vijftien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >